Select Page

Olej z czarnuszki – skład, właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki – skład, właściwości i zastosowanie

Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki były doceniane już w starożytnym Egipcie, gdzie nazywano go „złotem faraonów”. Tą niepozorną roślinę uwielbiał zwłaszcza Tutenchamon, w którego grobowcu znaleziono dwa dzbany z jej nasionami. Obecnie olej z czarnuszki znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Za jego pomocą leczy się wrzody, liczne alergie, a także trądzik i łupież. Rewelacyjnie sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do sałatek i past kanapkowych.

„Lekarstwo na wszystko oprócz śmierci”

Tak o oleju z czarnuszki (tutaj) wypowiadał się Mahomet, szerzej znany wśród mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Zresztą nie on jedyny, w przeszłości czarnuszkę uważano za magiczną roślinę, za pomocą której można wyleczyć praktycznie każde schorzenie. Dlaczego olej z czarnuszki był i nadal jest tak popularny? Wynika to z jego dobroczynnego składu i właściwości. Dzięki zawartości licznych substancji czynnych olejek wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet antynowotworowe. Olej z czarnuszki zawiera m.in.:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, kwas oleinowy, kwa alfa-linolenowy);
  • witaminy: A, E, B1, B3, B6, biotynę;
  • liczne minerały: cynk, magnez, selen, wapno, żelazo;
  • tymochinon;
  • fosfolipidy, fitosterole oraz flawonoidy;
  • cenne w naszej diecie aminokwasy i alkaloidy.

To właśnie z powodu drogocennego składu olejek z czarnuszki stał się popularny wśród mieszkańców swoich ojczystych ziem – Irańczyków oraz Turków, a następnie podbił serca ludzi w Europie i Ameryce.

Czarnuszka w walce z rakiem

Liczne badania naukowców z całego świata wykazały, że zarówno olej, jak i nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, a nawet powodować ich śmierć. Według amerykańskich naukowców olej z tej niepozornej rośliny może być pomocny w walce z nowotworami skóry i tkanki podskórnej, ponieważ hamuje wytwarzanie komórek rakowych włókniakomięsaka. Z kolei egipscy badacze dowiedli, że ekstrakt z tego oleju może bardzo szybko zmniejszyć żywotność komórek raka wątroby. To nie koniec antynowotworowych właściwości oleju z czarnuszki. W 2014 roku saudyjscy naukowcy odkryli, że za pomocą oleju z czarnuszki lub jej nasion można zahamować rozwój komórek raka płuc. Produkty wytwarzane z czarnuszki siewnej zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości głównie związkowi o nazwie tymochinon.

Leczenie schorzeń skórnych

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz antyoksydacyjnym olej z czarnuszki może być pomocny w leczeniu wielu schorzeń skórnych, takich jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Może wydawać się to zaskakujące, ale ten niepozorny olejek może być tak samo skuteczny w leczeniu AZS jak maści sterydowe, a przy tym nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Wszystko dzięki zawartości licznych nienasyconych kwasów tłuszczowych o silnych właściwościach nawilżających i odżywiających skórę. Olej z czarnuszki poleca się również ludziom borykającym się z trądzikiem. Za jego pomocą można znacząco zmniejszyć stany zapalne w jedną noc, wystarczy przed pójściem spać wetrzeć kilka kropel oleju w twarz.

Na ból żołądka – dwie łyżki oleju

Olejek z czarnuszki jest szczególnie ceniony na Bliskim Wschodzie, gdzie od lat wykorzystuje się go do leczenia licznych schorzeń żołądkowych. Wszystko dzięki zawartości jednego składnika – tymochinonu. Okazuje się, że tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki może pomóc nie tylko ludziom walczącym z nowotworami, ale również tym, którzy mają problemy żołądkowe, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, nieżyt żołądka czy grypę żołądkową. Olejek z czarnuszki nie tylko hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego, ale jest również skuteczny w zwalczaniu Helicobacter Pyroli czy pasożytów. Dlatego w przypadku bólu żołądka warto spożyć od jednej do dwóch łyżek oleju z czarnuszki.

Nie ma kuchni bez czarnuszki

Zastosowanie czarnuszki siewnej (tutaj) nie kończy się tylko na medycynie lub kosmetyce. Lekko korzenny smak oleju z czarnuszki podbił serca wielu ludzi na świecie, a jej ostre nasiona po zmieleniu często są używane jak substytut pieprzu. Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju sałatek ze świeżych warzyw, past kanapkowych, czy grzanek. Można go również pić. Zalecana dawka do spożycia dla ludzi to jedna do dwóch łyżek dziennie. Warto pamiętać, że tego typu oleju nie powinno się wykorzystywać do smażenia, ponieważ może stać się trujący.

Informacja od wydawcy

Redakcja

Artykuły publikowane na łamach portalu zawierają lokowanie produktów lub usług. Materiały graficzne dostarczane są przez reklamodawców. Opublikowane utwory nie mogą być powielane na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie. Kopiowanie treści jest surowo zabronione.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Portal opiniotwórczy

Portal internetowy o szerokiej tematyce prowadzony przez entuzjastów wielu dziedzin. Wszystkie treści poddawane są dwukrotnej weryfikacji oraz ocenie merytorycznej. Zależy nam, aby do czytelników docierały same perełki. Zaglądaj tu często, pisz, komentuj. Chcemy poznać Twoje zdanie na każdy temat.